Příspěvek Standy Míška

To hlava nebere !
 
Normálně domů chodim nebo jezdim po silnici, ale z vánoční nostalgie jdu domů přes les od 3.vrátnice. Ségra ho v šedesátých letech jako pionýrka pomáhala vysazovat coby ochranné pásmo Spolany. Dneska jsou na tom oba stejně. Ségra už 5 let a stromy průběžně stářím nebo pilou odumírají taky a ochranné pásmo už jaksi nikdo nepotřebuje. U jednoho zmála ještě stojících vzrostlých stromů sedí věř - nevěř Ježíšek. Pomalu a potichu si přisedám a snažím se o pozdrav, i když vůbec nevím o jaký. "No jo, jsem to já, tak si kecni, ať mi nevyneseš spaní" povídá. "Nečekal bych Vás nebo Tebe, myslel jsem, že to je jenom mystická představa takový Ježíšek" mektal jsem ze sebe. "Hmm, tak se na mě podívej, co jste za těch několik století z mystický postavy udělali", trošku naštvaně a pokračoval, "dřív mi stačil jeden ranec na dárky pro celou vesnici ,dneska mám papíry na kamion a přesčasy si budu vybírat ještě v dubnu."

To už se soused rozjel a já netušil co ho zastaví. "Dřív fungovala za oknem nápověda - Vendovi hračku, Verunce nový boty. Mrkneš se do kolonky celoroční chování a pak buď škrtáš nebo naděluješ. Dneska jsme zasypaný emailem, facebookem, twistrem a esemesky nestačím odškrtávat, kdo by stih ještě kontrolu chování. Tak to necháváme na Vás a pak to vypadá, že máte doma andělskou misii. A nakonec místo vyřezávanýho koníčka si berete úvěr, regály pleníte bezrozmyslu a pod stromkem to pak přihrnujete vidlema. Zlatý prase neuvidí nikdo, protože se od rána cpete jak smysluzbavený a večer, když to konečně všechno stichne, tak jste rádi, že je to za Váma."

Zvláštní, že tahle kritika vyšla zrovna na mě, neboť co kluk vyrost, tak Vánoce zrovna moc nedržíme. Zkouším mu oponovat, aby nepoužíval kolektivní vinu na mě a že kdyby si vzal brigádníky, tak se mohl věnovat spíš tý kontrole chování a známkám ve škole. Kouká na mě dost podivně, ale pak se usměje a povídá: "Ty jdeš ze Sokola viď, ty tam blbneš dětem hlavy s tím fotbalem viď !" "Jaký blbnu hlavy, prostě jsem rád, když jsou v pohybu a fotbal je pohybově dobrá kolektivní hra na hraní i na koukání" a už mě mrzelo, že jsem si přised. "A na to, aby si šli kopnou do balonu, nemusíš mít ani vidle na dárky ani mystickýho kontrolora."

A už jsem chtěl odejít. Ale to jsem mu nahrál na smeč . "Neboj, že neznáme fotbal a že nám je lhostejný, jak ho tady vedete, to tedy ne. Taky od nás brzy dostanete dárkem fotbal nové generace, zakládáme totiž novou fotbalovou unii. Bude se jmenovat úplně jednoduše UFo - Unie Fotbalu, bude sdružovat nejen hráče všeho věku, ale i funkcionáře, rozhodčí a diváky. A sídlo budeme mít až úúúplně nahoře." To už byl rozjetej, jak motorová pila. "Každej budete, to se ví, platit řádně příspěvky, neboť cesťáky z tý dálky budou krapet dražší, ale teprve náš model fotbalu vám přinese klid v duši a blaho na srdci."

Nevím, jestli o tohle zrovna ve fotbalu jde, jenže místo diskuse se přede mnou rozprostřelo plátno a já jsem v Libiši na hřišti, ale celý je to nějak pomotaný nebo to tak jednou bude? Je 8,oo ráno a na hřišti probíhá předzápas divizního libišského "Áčka" v derby proti sousedům z Neratovic, ale oči mi lezou z důlku. Rozhodčí mají svatozář, zastavili se u Ládi Málka a vesele se zdraví, při nástupu obou týmů nabádá hlavní arbitr hráče, aby dávali pozor na hrající si děti na hřišti a také pasoucí se ovce p. Kučery. Už jsem z toho celej tumpach, protože obě mužstva mají stejné dresy s logem hlavního sponzora diecése Sester obrozených. Sudí nafukuje červený balonek a upozorňuje hráče na opatrnou hru neb má pouze dva kusy. V brance domácích nastoupila p.Lomská i s dětmi, David bohužel musel do práce. Zápas se hezky rozvíjí, až na 15 minutu, kdy dostal Milan Škoda žlutou za smrkání bez kapesníku. Utkání poté během 2 hodin až dvaapůl hodiny (jak kdo chtěl) skončilo. Někdo si skočil pro občerstvení do restaurace, kde příjemný Pepík Dohnanský čepoval Kučerovo podmáslí a celý výčep voněl mátou a levandulí. Venku odcházeli poslední hráči z derbíčka, Patrik Zuskin se omlouval někomu z neratovických za ušpiněný dres a pak už všichni ve společné šatně probrali celý zápas. " Zouváci", trochu jsem si musel ulevit. "No tak, no tak," říká káravě "do školy si tam chodil, do práce tam jezdíš, na nákupy taky a navíc, kdoví co je na tom pravdy, ale co já vím, tak Vojtěch nikdy žádný boty neměl".

Na hřišti už se připravovalo vše k hlavnímu utkání dne. Hned na několika hřištích vymezených kvetoucím kapradím proběhnou zápasy přípravek. Všechny děti v růžových dresech, ty úplně nejmenší trénuje sám Láďa Vávra neboť ví, že z téhle generace jednou vzejde jeho nástupce, pak udělal 3 kroky stranou a bylo vidět, že mu pomáhá i p. Římsová. Děti hra bavila, diváci byli napnutí, jak to dopadne a nikomu nevadilo, že nehrajeme na branky, ale vítězem byl tým s největším počtem odříkaných básniček a písniček. Najednou se to všechno začalo kazit. Hrozně jsem se potil, zvedal se mi žaludek a křičel jsem na Ježuchu: "Sbal si to a vypadni." Začal se mnou cloumat, křičel na mě, co si dovoluju a že mi smrdí z pusy. Hrůzou jsem otevřel oči, ale Ježíšek tam nebyl, podle zjevu spíš velitel Talibanu a tak jsem ze sebe vysoukal alespoň arabský pozdrav.

"Vidíš, kam tě ten chlast dovedl " říká velitel, ale blbost, vždyť to je moje žena, "a vstávej, přijede máma, tak ať se stihneš vykoupat, smrdíš jak dobytek a ty slipy si vypereš sám". Zkouším žert, že bych to z nich třeba vystřih a maminka to zašila, ale kulometná dávka mojí drahé mě zahnala až do koupelny. Tak se ptám: je ten Taliban opravdu tak zlej a Ježíšek opravdu ten nejlepší? Pokud postavy nebo jména v mém příběhu přijdou někomu  známé, pak má pravdu a já se dotyčným z celého srdce omlouvám, ale přece jen: byl to jenom sen.

Standa Míšek

Rubriky:

ROZPIS PODZIM 2016

Fotbalový nábor

Holky, kluci, čtěte:


TVCOM - video

DIVIZE B
DIVIZE B

Libišská Sokolovna 50let

FOTOGRAFIE                VIDEO

Libišská šála

Historické foto

Dnes je

Sestavuji aktuální kalendář ...

Tělovýchovná jednota Sokol Libiš z.s.

Fotogalerie - Akce ženy

Podpora

Obec Libiš
Obec Libiš

 

Sponzoři

Reklama